• HOE LEIDERSCHAP BIJDRAAGT AAN HET EXCELLEREN VAN ORGANISATIES

  Wil je als organisatie de top bereiken, haal dan het beste in anderen naar boven.

Invloed van een verandering op leiderschap in organisaties

In een meer crisisachtige tijd (zoals fusies, overnames, COVID-19, veranderende marktomstandigheden, een efficiëntieslag om de concurrentie het hoofd te bieden) kun je een aantal voorspelbare patronen verwachten. Zonder het grotere plaatje uit het oog te verliezen is het de uitdaging om de crisis aan te pakken. Daarin werkt leiderschap net even anders. Het risico bestaat namelijk dat de volgende effecten ontstaan:

 • Verlies van vertrouwen; mensen kunnen vertrouwen verliezen in hun organisatie, de keuzes van het management of in zichzelf.
 • Tweestrijd op persoonlijk niveau; optimisme en pessimisme wisselen elkaar snel af met consequenties voor betrokkenheid, samenwerking en productiviteit. En iedereen kan er anders inzitten.
 • Zelfbehoud overheerst; mensen gedragen zich anders dan normaal. Sommige worden passief en anderen tonen onverwacht meer leiderschap.
 • Verlies van productiviteit en performance: door de overweldigende digitalisering, de werk-privé balans en niet meer op het werk zijn leidt af van het doen van wat er moet gebeuren.

Deze tijd vraagt om TACT-vol leiderschap.

TACT-VOL LEIDERSCHAP

Leiderschapsontwikkeling in organisaties start met het verbinden van business doelstellingen met een visie op leiderschap en concreet leiderschapsgedrag wat een bijdrage levert aan het behalen van de businessdoelstellingen. We maken het inzichtelijk op persoonlijk-, team- en organisatieniveau. En dat doen we net even anders. Naast het kijken naar succesvol en gewenst leiderschapsgedrag kijken we ook naar dat gedrag wat in een organisatie vaak wordt ingezet maar juist niet bijdraagt aan het gewenste resultaat.

Onze werkende principes zijn afgeleid uit eigen onderzoek, jarenlange ervaring, onderzoek van Mc Kinsey en de Harvard Business Review ten aanzien van de faalfactoren van leiderschapsontwikkeling.

De principes van TACT zijn:

 • Trust: Vertrouwen is essentieel. Help elkaar om in deze tijd vertrouwen te houden. Vertrouwen in jezelf en vertrouwen om te geven aan jouw mensen.
 • Accountability: Zorg dat je als team weet waar je verantwoordelijk voor bent; wat heeft prioriteit, waar sta ik voor opgesteld? Waar staan mijn mensen voor opgesteld?
 • Communication: Iedereen gaat op zijn eigen tempo verschillende emoties door. Blijf in verbinding en pas je communicatie aan op basis van de verschillende behoeften. En, communiceer veel, heel veel.
 • Team: Houd contact met alle teamleden tegelijk, niet alleen met individuen. Het helpt om te focussen op de vijf condities van teameffectiviteit: SAMENwerkend in leiderschap en teams dus.

Nieuwsgierig hoe je dit voor jouw organisatie werkt?

Hoe staat het met jouw leiderschap?

Doe de Quick Scan Leiderschap

De Quick Scan TACT-vol leiderschap laat je in maximaal 1 minuut zien in welk constructief gedrag je kunt ontwikkelen en welk deconstructief gedrag je kunt neutraliseren. Nieuwsgierig? Doe de scan en ontdek welk gedrag je kunt veranderen.

Heb je naar aanleiding van de uitkomst vragen? Dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

LEIDERSCHAPSONTWIKKELING VANUIT KRACHT EN TALENT

We werken vanuit de kracht en het talent wat deelnemers meenemen. We werken ook vanuit de beste intenties maar niet zo handig toegepastgedrag. Deze visie op leiderschapsontwikkeling betekent concreet dat:

1. LEADING SELF, LEADING OTHERS, LEADING CHANGE
Leiderschapsontwikkeling dat betrekking heeft op persoonlijke ontwikkeling (leading self), over het leiden van anderen (leading others) en over het ontwikkelen van wendbaarheid (leading change).

2. WENDBAAR LEIDERSCHAP
Het nemen van verantwoordelijkheid en eigenaarschap op organisatievraagstukken die buiten de comfortzone liggen maar in de talentzone, is wendbaar leiderschap. Deze vraagstukken stimuleren de gewenste leiderschapscultuur en daagt tegelijkertijd ook de niet-helpende leiderschapscultuur uit.

3. MINDSET
Voor het effectief ontwikkelen van wendbaar leiderschap is het noodzakelijk dat er naast skills ook wordt gekeken en gewerkt aan de wijze waarop leiders naar de organisatie en naar hun collega’s/teams kijken. Mindset dus. Gedrag bepaalt het resultaat. Mindset bepaalt (grotendeels) het gedrag.

De principes van een succesvolle aanpak

Onze passie is organisaties leren excelleren door mensen te laten uitblinken. Om dit te realiseren brengen wij doelgerichte verandering te weeg. Op basis van onze 40-jarige ervaring met (team)ontwikkelprogramma’s hebben wij een deskundigheid ontwikkeld die uitgaat van een aantal principes. Er verander echt was als we onderstaande principes hanteren.

 • Leren en presteren verbinden

 • In co-creatie met de klant veranderen

 • Als partner van de klant maatwerk leveren

 • Vanuit deskundigheid kiezen we de scherpste interventies

Leiderschap van de toekomst

De laatste 10 jaar is het woord ‘leiderschap’ een trendy begrip, waardoor het onduidelijker is geworden wat ermee bedoeld wordt. Wij begrijpen de noodzaak helder te zijn over hoe we dit begrip betekenis te geven en dat er ten tijde van een crisis goed leiderschap meer dan ooit gevraagd wordt. In onze optiek is leiderschap de activiteit die de potentie van de organisatie en haar mensen optimaal aanspreekt en ontwikkelt. Zowel formele als informele vormen van leiderschap horen hierbij, denk aan leiderschap van individuen (leidinggevenden, experts, coaches) en van teams. Hiermee creëren we waarde in werkelijke verbinding en in afstemming met de context.

Management vs. Leiderschap? Bij leiderschap werk je vooral aan de organisatie. Management is het werken in de organisatie.

Meten (presteren)

Samen met Navigator maken wij leiderschapsgedrag inzichtelijk op individueel, groeps-, team- en organisatieniveau. We koppelen leiderschapsdata aan businessdata waarmee de toegevoegde waarde van leiderschapsontwikkeling voor de organisatiedoelstellingen kan worden aangetoond én keuzes voor toekomstige interventies kunnen worden gemaakt.

Jouw organisatie ook in beweging?

Organisaties die “gedeeld leiderschap” als stip op de horizon zien, daar werken we graag mee samen. Wij gebruiken het begrip ‘gedeeld leiderschap’ omdat leiderschap en het zijn van een leider allang niet meer hetzelfde is. De verantwoordelijkheden voor taak + relatie + change + de externe omgeving + waarden = gedeeld leiderschap. Nieuwsgierig naar wat dit voor jouw organisatie kan betekenen? We gaan er graag met je over in gesprek.

Een organisatievaardigheid (leren)

Daar waar andere aanbieders op dit vlak de focus vaak op persoonlijke leiderschap hebben, zien wij leiderschap meer als een organisatievaardigheid, waarbij het persoonlijke een belangrijk onderdeel is. Wanneer leiderschap als organisatiecompetentie wordt gezien (en niet slechts als een individuele aangelegenheid) zien we een radicale verschuiving van prioriteiten en “ways of working”.

ALS JE MENSEN BETER PRESTEREN, GAAT JE ORGANISATIE VANZELF UITBLINKEN

Wil je met ons van gedachten wisselen over leiderschap en leiderschapsuitdagingen? We zijn benieuwd! Laat het ons weten.

Meer over Leiderschap:

Whitepaper Gedeeld Leiderschap

Helien Lohuis

Manon Wintjens

Feedback whitepapers

Ronald te Ronde

Wie wij zijn

Wat wij doen

Marjon Krouwels

Moniek Janssen

Marit Meijer

Ronald Doodkorte

Bastiaan Westhuis

Frank Serraarens

Sanne van den Bergh

Jantine van Woudenberg

Disclaimer

Arshenie Nasibdar

Ginny Spiekman

Klachtenprocedure

Algemene voorwaarden

Peter Wiersema

Teams en teamontwikkeling

Leiderschap en leiderschapsontwikkeling

Over Gooiconsult

Over ons

Teams en teamontwikkeling

Terugblik Wake-Up webinar Leiderschap

Wake-up webinars

Terugblik webinar Tactvol Leiderschap

News

Webinar Tactvol Leiderschap

Succes is een teamprestatie

Nicole Beets

Ineke van Julsingha

Aanmelden nieuwsbrief

Live

Nieuwsgierigheid

Zomerdoeboek 2019

Jennifer Lem

Certificaat bevestiging

Certificaat

Rudie Faken

Desiree Rooks

Win een Challenger Sales Scan

Fred Oudshoorn

Contactformulier EN

Test

Contactformulier 1

Winterdoeboek 2018

Gooi Afternoon archief

gooiconsult

Gooi Bite

Gooi Evening terugblik

Gooi Bite teamontwikkeling

Gooi Evening2

Gooi Evening

Work for us or with us

Our partners in cooperation

Our clients

Our people

Our approach

Contact

Outward Mindset

Challenger Sales

Concepts

Areas of Expertise

Experts

Teams

Commerce

Leadership

Areas of expertise

Winter Book

Maak kans op De Box

Zomerdoeboek 2018

Outward mindset

Privacyverklaring

What we do

Who we are

Home

Fleur van Osch

Dennis Fidder

Gooi Bite

Kwaliteitswaarborging

Ron Otten

Harold Sanches

Mijn persoonlijke doel

Milton Gerverdinck

Online ondersteuning met G@PP

Valérie van Reede

Patricia Steen-Luijten

Blog

Nieuwsbrief

Jacqueline Pieplenbosch

Referenties

Gooimorning 2

Eline Oversier

Heide van Seumeren

Iris Toes

Nelleke Weijenberg

Daphne de Vries

Dianne van Jaarsveld

Lucienne van der Linde

Victor Burger

Twan Bijsterveld

Rick de Rijk

What we do

Wie wij zijn