Ontwikkel jouw leiderschap met 5 Tips van expert Rick de Rijk

Leiderschapstips van Rick de Rijk

Deel dit bericht:

Leiderschapstips van Rick de Rijk

Ontwikkel jouw leiderschap met 5 Tips van expert Rick de Rijk

Kennis van- en passie voor leren en ontwikkelen, dat is wat ons bindt bij Gooiconsult. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe inspiratie, en we delen dat graag met jou. Daarom vind je voortaan op onze website een aantal lees-, kijk- of luistertips van een van onze experts. We trappen af met de tips van Rick de Rijk (mede) eigenaar van Gooiconsult en expert op het gebied van Leiderschapsontwikkeling:

Tip 1. De film

Gek genoeg: New Amsterdam op Netflix. Een guilty pleasure. Maar inhoudelijk als het gaat om leiderschap buitengewoon interessant. Het verhaal gaat in de kern over de medisch directeur van het New Amsterdam ziekenhuis in New York. Gedreven door idealen en in het bezit van een grote creativiteit kun je per aflevering fantastische voorbeelden zien van hoe je cultuur, gedrag en organisatieontwikkeling ‘aan’ kunt zetten. Door de simpele, terugkerende vraag: “how can I help?” is de externe mindset continue ‘in action’. Zeker dus ook professioneel gezien een aanrader.

Tip 2. Het boek

Ik lees nu deel 1 van de biografie van Obama. Als je tijd wilt maken om eens te vertragen en te reflecteren op leiderschap dan is dit boek een echte aanrader. Obama schrijft op aangename wijze over een “speelveld” waarbinnen je met een aanzienlijke hoeveelheid macht buitengewoon beperkt bent in de executie. Tenzij… En vooral over deze tenzij verhaalt Obama op aangename wijze. Coalities, beïnvloeding, vriendschap, idealen in volle glorie!

Tip 3. Het onderzoek

Karen Sobel Lojeski heeft buitengewoon veel organisaties (over een langere periode) onderzocht op de effecten van virtueel werken. Grenzen vervagen, organizational citizenship staat onder spanning en isolement dreigt. Hoe kun je hier structureel vorm aan geven? Hoe zorg je voor een nieuwe invulling van een natuurlijke affiniteitsafstand? Een echte aanrader voor leiders en teams die in deze virtuele en hybride afstand willen blijven excelleren en innoveren!

Tip 4. Het artikel

In Harvard Business Review verscheen een artikel van Jennifer Jordan e.a. Dit artikel gaat in op de zogenaamde strijd tussen mannelijk en vrouwelijk leiderschap. Of tussen ‘oud’ en ‘nieuw’ leiderschap. De uitkomst laat zich raden: afhankelijk van de context hebben elementen uit beide leiderschapsinvalshoeken zo hun impact. Ben je constante factor of de lerende? Ben je de verteller of de luisteraar. Het verbinden van paradigma’s op zeer verhelderende wijze geschreven. Herkenbaar en helpend!

Tip 5. Het citaat

Soms kom je opeens een citaat tegen. Het is onduidelijk wie de afzender is. En zomaar… recht in het hart geraakt. Voor mij luidt dat citraat als volgt:

“Leadership is about stand-up and speak. Leadership is also about sitting-down and listen

Zo waar. Prachtige tegenstelling waarbij jij in jouw leiderschap wordt uitgenodigd om beide perspectieven te hebben en goed toe te passen. En dan nog een tweede citaat, afkomstig van wijlen Steve Jobs: “You’ve got to find what you love! Don’t settle”.

Wil je vrijblijvend praten over dit onderwerp? Neem gerust contact op met Rick de Rijk.

Meer weten over hoe wij over leiderschap en leiderschapsontwikkeling denken? Hou onze pagina over leiderschapsontwikkeling in de gaten!

Gerelateerde artikelen

helpful and unhelpful behaviour

In leadership development we make a distinction between helpful and unhelpful behavior. Helpful behavior is the behavior we like to see from the leaders in the organization. Unhelpful behavior is behavior that is often shown with the best intention, but unfortunately doesn’t help. Usually we are unaware of this behavior. Unhelpful behavior has a negative influence on your leadership. Therefore, we pay attention to "unlearning" unhelpful behavior in our leadership programs and thus increase the impact of your leadership in the program.

Ben jij opzoek naar een website webshop of e-learning?

Website

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Webshop

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

E-learning

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.