Kennis van- en passie voor leren en ontwikkelen, dat is wat ons bindt bij Gooiconsult. We zijn altijd op zoek naar nieuwe inspiratie en delen dat graag met jou. Vandaag is Jennifer Lem (programmaleider, adviseur en trainer ) aan het woord. Hoe blijft zij geïnspireerd en welke tips heeft zij voor jou op het gebied van teamontwikkeling? Ze deelt haar 5 persoonlijke tips in dit artikel. Vier tips op het gebied van teamontwikkeling en één persoonlijke tip over wat Jennifer graag buiten werk doet om te ontspannen en op te laden voor een nieuwe werkweek.
Wie is Jennifer?
Binnen Gooiconsult houdt Jennifer Lem zich bezig met programma ontwikkeling en training op het gebied van teamontwikkeling. Na 14 jaar ervaring in de dienstverlenende sector, waarvan vijf jaar als managing director van “More Balls Than Most”, heeft zij ruime managementervaring en veel affiniteit met het bedrijfsleven. Deze ervaring helpt Jennifer vanuit verschillende perspectieven klant- en ontwikkelvraagstukken te bekijken, en samen te zoeken naar beweegredenen, de impact van processen en besluitvorming op organisatie, binnen een team of op een individu. Vanuit deze invalshoek ontstaan er vaak oplossingen of verbeteringen voor ontwikkelvraagstukken.
Tip 1 – Handboek Team coaching Martijn Vroemen
Ik heb een passie voor teams en teamontwikkeling. Deel je deze passie ook?, dan is het boek Team coaching van Martijn Vroemen een echte aanrader! Door zijn informele en no-nonsense stijl, beschrijft hij vele werkvormen op een heldere wijze, inclusief duidelijk doel en context. Het kan fijn zijn om soms iets anders uit te proberen. In dit boek vind je alleen al tientallen vormen van intervisie, en dan heb ik het nog niet eens over het Praktijkboek Teamcoaching! In het praktijkboek vind je nog eens 150 helpende modellen en werkvormen. Vooral in mijn werk is dit een onontbeerlijk standaardwerk en zalig om zo nu en dan eens in te duiken.
Tip 2 – Podcast(s) “Thinking Fast & Slow” – Daniel Kahneman
Daniel Kahneman (psycholoog), winnaar nobelprijs (economie) schreef het boek Thinking Fast & Slow. Een interessant boek op het gebied van besluitvorming. De theorie is niet eenvoudig geschreven. Tegelijk is zijn gedachtengoed nog zo actueel voor mijn werk. Ik luister daarom regelmatig een podcast van Daniel Kahneman over zijn gedachtegoed, zoals het werk over “Biases”. Twee Australische podcastmakers maakten de podcast serie” What you will Learn” waarin ze verschillende non-fictie boeken (meestal wetenschappelijk) bespreken. Voor het boek Thinking van Daniel Kahneman “Thinking Fast & Slow” hadden ze twee afleveringen nodig! Eindeloos intrigerend.
Tip 3 – Interafhankelijkheid als bindmiddel
In teams werken mensen onderling nauw samen om doelstellingen te bereiken, maar werken teams onderling ook samen om doelstellingen te bereiken. Bij de ontwikkeling van teams is het bespreken van de mate van interafhankelijkheid tussen teams en teamleden een waardevolle manier om de verbinding te versterken.
TIP! Bespreek eens in jouw team in hoeverre jullie onderling afhankelijk van elkaar zijn om het werk (goed) te doen? En hoe zit dit in relatie tot andere teams waar je mee samenwerkt aan een overkoepelende doelstelling? Het waardevolle van een dergelijk gesprek is dat het de twee fundamenten van een team met elkaar verenigt: Taak: “wat hebben we met elkaar te doen?”en Relatie “Hoe willen we dit met elkaar doen zodat we met plezier samenwerken?”.
Tip 4 – Organiseer een ‘Sense of Belonging’
Door de COVID pandemie is nog meer aan het licht gekomen, dat wij, mensen, een sterke “sense of belonging” nodig hebben, ook op ons werk. Op afstand werken maakt het creeëren van een “sense of belonging” moeilijker. Daarnaast is er een andere ontwikkeling, namelijk dat al 3 decennia teamgrenzen en organisatiegrenzen vervagen. Beide ontwikkelingen zorgen ervoor dat veel mensen er naar uitkijken weer in groepsverband te werken.
TIP! Ook al heb je geen homebase of vast team, organiseer je eigen thuisbasis met een groep gelijkgestemde collega’s. Spreek met elkaar een ritme en plaats af en denk rustig en met aandacht samen na over vraagstukken, of reflecteer samen. Ervaar hierdoor het genoegen om je onderdeel te voelen van een groep.
Tip 5 – De Amsterdamse Waterleidingduinen (ingang Vogelenzang)
Nergens vind je zoveel verschillende soorten landschappen als in de Amsterdamse Waterleiding duinen. Een geweldig wandel en natuurgebied, waar een groot deel van ons water wordt gezuiverd (door zand!). Ook geweldig voor dierenliefhebbers! Je komt steevast herten tegen, die inmiddels aardig tam zijn. Na de wandeling kan je lekker pannenkoeken eten bij Uitspanning de Oase. Ook voor kinderen heel educatief om te ontdekken hoe waterzuivering nu echt werkt.
Wil je naar aanleiding van dit artikel vrijblijvend sparren over het onderwerp Teams en Teamontwikkeling? Neem gerust contact op met Jennifer Lem.
Meer weten over hoe wij over Teams en teamontwikkeling denken? Houd onze pagina over teamontwikkeling in de gaten!